Safe at Sea - ser mycket bra ut inför 2014 !
Den demonstration av Rescuerunner som utfördes under tuffa vindförhållanden i Peterheads hamn i torsdags var över förväntan för såväl Safe at Sea som BP.
Smaka på dessa ord från PM i fredags:” Tillsammans med Safe at Sea inleder BP EOC:s projektgrupp omgående arbetet med att dels ta fram en preliminär planering för fas tre testernas genomförande dels för att titta på lösningsalternativ för att installera Rescuerunner på olika typer av räddningsfartyg i BP EOC:s flotta. Arbetet omfattar också genomförande av utbildning för berörd personal och besättningar inom BP EOC som ska delta operativt i fas tre.”
Ovanstående formuleringar gör att det nu står klart att mycket ska till för att BP äventyret INTE ska sluta i order. Då pratar vi förutom en jätteorder även om ett referensvärde som kan komma att vara värt ännu mer än denna potentiella stororder.
Jag påminner om att BP är ett av världens största olje och gasföretag. 2012 var intäkterna 388 miljarder dollar, motsvarande hisnande 2500 miljarder kr ! Resultatet efter skatt var 11,2 miljarder dollar.
Det är en otrolig fjäder i hatten för i sammanhanget lilla Safe at Sea att det är BP som kommit med intresseförfrågan från första början.
Att kursen i fredags gick ner med dryga 18 % kan ju bara bero på att oinsatta ägare trott att denna fas 2 demonstration omedelbart skulle generera en stororder. Det har dock hela tiden varit slutmålet, (förutom så klart en reell order) att testköra Rescuerunner ute till havs vid en av BP:s oljeriggar i Nordsjön.
Aktien ser inför 2014 oerhört spännande ut, för eventuellt nytillkomna intressenter så saxar jag här in den informativa Bullstreetanalys som skribenten Mr Medtec la ut den 3:e december, varsågoda:
"Safe at Sea- Spännande bolag i Turnaround fas !
Kungälvsbaserade Safe at Sea på Aktietorget har utvecklat” Rescuerunner ” , en typ av jetski som anpassats för att klara räddningsuppdrag under svåra förhållanden till sjöss, kanske världens idag mest effektiva system för sjöräddning.
Rescuerunnerns stora fördel är dess flexibilitet. Den är användbar både ute till havs och vid kustlinjen och till skillnad från större livbåtar kan den ta sig fram i grunda och smala passager. Den kan även hantera svåra väderförhållanden och stora vågor bättre än större livbåtar. En livbåt kan naturligtvis rädda fler nödsatta åt gången men den kräver fler besättningsmän. Dessutom är det vanligare att olyckor sker enskilt och då är Rescuerunner ett bättre val. En Rescuerunner kan snabbt rädda upp till två personer åt gången, oavsett om de är vid medvetande eller ej.
Rescuerunnern är praktisk att transportera och den kan enkelt sjösättas från land, från en större båt eller via helikopter. Safe at Sea har även tagit fram en särskild kran för att sjösättningen ska kunna gå till på ett smidigt sätt, exempelvis från en oljeplattform. Skrovet är gjort av polyetylen som är extremt stryktåligt och Rescuerunnern klarar exempelvis att köra på en sten dold under ytan där en vattenskoter gjord av glasfiber ofelbart går sönder.
Bolaget har emellertid haft problem . Försäljningen har till dags dato ej nått några större volymer och detta ihop med ett förvärv som drog ut på tiden gjorde att ekonomin blev ansträngd med påföljd att Safe at Sea idag ligger placerad på Aktietorgets observationslista.
Bolaget har varit i behov av kapital och nyemissionen som precis avslutats löser detta problem. De stipulerade 2,6 miljoner kr hämtades hem i NE, (se pressmeddelande 15:e november) och dessutom valde bolaget att då det blev en så stor överteckning att dessutom göra en riktad emission på 1,8 miljoner kr. Totalt fick man alltså in 4,4 miljoner kr vilket är mycket välkomna pengar.
Milstenar/Triggers
Med dessa lyckade nyemissioner i ryggen och en tryggad ekonomi för en överskådlig framtid kan vi nu blicka fram mot nedanstående händelser där var och en troligtvis kommer att ha en rejäl kurspåverkan.
1. Flytt från Aktietorgets observationslista till ordinarie lista.
Detta är en enorm ”trigger” då många investerare helt enkelt inte befattar sig med ett bolag på observationslistan. Att finnas på observationslistan är en varningssignal och en potentiell konkursrisk som gör att aktiekursen i bolag som hamnar på denna lista mer eller mindre slaktas. Det är precis vad som hänt med Safe at Sea och bolaget hade vid emissionserbjudandet en pre-money värdering av häpnadsväckande låga 10,4 miljoner. Pengarna som nu flyter in från emissionerna gör att bolaget kommer bli uppflyttat då man haft en andra kontrollstämma vilket bolaget räknar med att ha genomfört senast februari 2014.
2. Genombrott Offshore.
Också en jättetrigger då ett bolag som BP som bekräftat är intresserade av Rescuerunner har ett säkerhetstänk utöver det vanliga kombinerat med rejäla ekonomiska resurser som gör att man kan komma att beställa ett antal Rescuerunners. Den 8 november gick Safe at Sea ut med följande pressmeddelande: ” Efter den framgångsrika demonstrationen av Rescuerunner som Safe at Sea genomförde i Stonehaven onsdagen den 6 november, har BP Exploration Operating Company (BPEOC) beslutat om att gå vidare med nästa i utvärderingen av Rescuerunner.
Vi inleder nu ett djupare samarbete med BPEOC inför nästa steg, som innefattar att testa Rescuerunner i en miljö som efterliknar den som finns ute på oljeplattformarna. Vi planerar att göra testerna i december, utanför Peterhead Port, som är den hamn i norra Skottland som ligger närmast de brittiska oljefälten i Nordsjön.
Säkerhetsarbetet inom BP EOC är högprioriterat och något man jobbar med kontinuerligt och systematiskt. Innan ny utrustning tas i bruk, i de emellanåt extrema väderförhållandena på Nordsjön, så måste utrustningen genomgå ordentliga utvärderingar och riskanalyser. Syftet med testerna i Peterhead är att inhämta kunskap om förutsättningarna kring plattformarna för att kunna förbereda skarpa tester ute på någon eller några utvalda oljeriggar i Nordsjön.
Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med BP EOC under deras utvärdering av Rescuerunner.
säger Kaj Lehtovaara. ”
Inom offshoreindustrin finns totalt ca. 120 st Emergency Response and Rescue Vessels, (förkortat ERRV). Dessa fartyg kostar oljebolagen enorma summor och en Rescuerunner/fartyg är småpengar i sammanhanget. Dessutom finns ca. 600 oljeplattformar enbart i Nordsjön som var och en är en potentiell bärare av Rescuerunner.
En initial order av BP skulle bli raketbränsle på kursen och även en superb referens vid bearbetande av övriga bolag inom branschen.
3. Rapportering av order.
Det var oerhört intressant att se kursreaktionen på rekordordern som redovisades 17 juli i år då kursen ökade drygt 600 %. Många marknader har bearbetats under flera år och VD skriver i Q3 rapporten den 28 oktober angående den stora sommarordern: ”Vi förväntar oss också att fler av de kunder vars anskaffningsprocesser bolaget arbetat med under lång tid kommer att resultera i närtid ”
Frågan är då vilken marknad som kan komma att bli aktuell härnäst beträffande signifikanta order. Här är mina toppkandidater:
a. Persiska viken. Safe at Sea redovisade alltså den 18 juli i år en rekordorder av 9 st Rescuerunners till Förenade Arabemiraten. Denna är att avse som en startorder som högst troligt kan komma att kompletteras med ett antal ytterligare system till denna rika oljestat. .Även referensmässigt är sommarens stororder oerhört viktig då det ju finns ett antal andra rika oljeländer i området.
b. Sverige. Sjöräddningen är en fantastisk referens med ca. 50 st Rescuerunners i drift men potentialen är fortfarande stor avseende kommande leveranser. Dessutom kommer det ju till ett antal andra kundgrupper inom landet. Vi har exempelvis Kustbevakningen som potentiell storkund och förra året öppnades ett helt nytt användningsområde upp, när Sjöfartsverket köpte en Rescuerunner för sjömätningsbruk. Det har fungerat så bra att de köpte ytterligare en i år.
c. Norge. Lyckade demonstrationer är gjorda redan 2011 för bl.a Norska försvaret och Redningsselskapet. Utmanande kust och bra med pengar i Norge talar för denna marknad.
d. Sydafrika. Apropå utmanande kust så är Norges kust dock inget som går upp mot Sydafrikas och Safe at Sea har redan levererat 15 st Rescuerunners till denna högintressanta marknad.
e. England. Rescuerunner har med gott resultat visats upp under övningar som brittiska räddningstjänsten arrangerat.
f. Frankrike. Safe at Sea skriver i årsredovisning 130614 att man inlett samarbete med Fire Technologies som representerar bolaget i Frankrike. Fire Technologies arbetar sedan tidigare med räddningstjänster i Frankrike. Den 24 maj i år genomfördes en stor demonstration av Rescuerunner för flera räddningstjänster, sjöpolisen och franska sjöräddningen i Orleans på floden Loire.
4.Distributionsavtal.
Ett antal distributionsavtal bör kunna tecknas i närtid. S 7 i memorandum säger att återförsäljaravtal är på gång bl.a i BeneLux länderna och Ryssland.
Beträffande den ryska marknaden så står det att läsa i Q3 som släpptes 28 oktober ” Bolaget förhandlar i samarbete med bl.a den ryska handelskammaren nu med flera ryska agenter och återförsäljare för att komma in på den ryska marknaden. Sedan tidigare har den statliga ryska krisberedskapsmyndigheten EMERCOM visat stort intresse för Rescuerunner, så vi ser med spänning fram mot att jobba på den ryska marknaden”.
5. Bokslutskommuniké 31 januari 2014.
Mycket intressant att studera. Notera att Safe at Sea nu faktiskt redan går med vinst, +62 000 kr i Q2 och +230 000 kr i Q3. Trots relativt låg omsättning så går alltså bolaget redan + och VD skriver i Q3 rapporten: ” prognosen för fjärde kvartalet och för helåret är positiv”. Det finns alltså all anledning att hoppas på svarta siffror redan för innevarande kalenderhelår.
6. Orderrapportering från nyförvärvade Optimum Yacht Care, förkortat OYC.
OYC tillhandahåller managementtjänster för superyachter och kommersiella fartyg. Dessutom förser de den maritima marknaden med produkter som minimerar behovet av att använda kemikalier, både i maskinrum och på däck.
7.SOLAS godkännande.
International Convention for the Safety Of Life At Sea är en internationell konvention för säkerhet för människoliv till sjöss. Konventionen reglerar många aspekter av sjöfarten, bland annat hur fartyg skall vara konstruerade och utrustade, i synnerhet vad gäller livräddning, eldsläckning och radioutrustning, hur last skall hanteras och hur resan skall planeras och ledas. Förutom bestämmelserna om enskilda fartyg regleras besiktning, sjöräddningsverksamhet med mera.
Bolaget räknar med ett SOLAS godkännande år 2015. Då kan försäljning gentemot kommersiell sjöfart komma igång på allvar och öppna upp en marknad med över 30 000 fartyg. För att nå dit deltar bolaget i ett projekt vid namn FIRST, (First Responder Safe Transfer) som startades på initiativ av Stena Line och Sjöräddningssällskapet för att öka säkerheten inom färjetrafiken. Utveckling fortlöper och de tester av Rescuerunnern som har genomförts i hårt väder har gett mycket positiva resultat.
8. Utveckling av motorer.
En del av nyemissionslikviden kommer gå till utveckling av en starkare motor som ska ge Rescuerunner en topphastighet på 50 knop samt en bränslesnålare dieselmotor. Vissa organisationer exempelvis Nato använder enbart diesel som bränsle och vissa polisiära myndigheter har önskemål om en snabbare båt så detta är viktiga projekt.
9.Strategiska partnerskap.
Safe at Sea har som uttalat mål att etablera 5 strategiska partnerskap 2014. Det blir intressant att se vilka bolag man kommer fördjupa sitt samarbete med och vilka bolag som kommer till. Idag har man partnerskap med Swedish Sea Rescue Society, ( Sjöräddningen) , MarineDiesel samt Swede Ship Marine och dessa partnerskap kan mycket väl komma att fördjupas.
Via pressmeddelande 20 november framkommer det att nytt partnerskap tillkommit. Pm:et lyder :
” Samarbetsavtal tecknat mellan Safe at Sea AB och Docky Marin AB
Docky Marin AB utvecklar, tillverkar och säljer båtlyftar för vattenskotrar och båtar. Marknaden är global och omfattar såväl fritidsbåtar som båtar för professionellt bruk.
Safe at Sea AB utvecklar, tillverkar och säljer lätta, flexibla och effektiva system för sjö- och miljöräddning över hela världen.
Bolagen har kompletterande produkter och tjänster. Mot bakgrund av detta har Docky Marin AB och Safe at Sea AB inlett ett samarbete som syftar till att öka bolagens marknadsnärvaro och försäljning genom samverkan. Samarbetet omfattar också samverkan kring utveckling och produktion av produkter och tjänster. Genom att förena våra styrkor i ett samarbete kan vi effektivare bearbeta våra gemensamma marknader och erbjuda våra kunder bredare lösningar.
Kundkategorier för Safe at Sea:
1.Räddningsorganisationer
2.Brandförsvar
3.Marina enheter och Polis
4.Hamn och handelsflottor.
5.Superyachter, färjor och fartyg
6.Offshore, oljeplattformar
7.Hotell, lokaliserade vid stränder med besvärliga förhållanden
Prisbild
Rescuerunnern kan skräddarsys efter den specifike kundens behov och priset varierar mellan ca. 300 000 kr och 400 000 kr. De 9 enheter som såldes till Förenade Arabemiraten i somras låg på ca. 390 000 kr /st och var alltså så gott som fullutrustade. Notera att Safe at Sea med den hittills ringa omsättningen ändå går med vinst, (Q2 och Q3) vilket visar att vinstmarginalen per såld Rescuerunner är god.
Tekniska Data - Rescuerunner
Längd 3,6 meter
Bredd 1,5 meter
Djup 0,3 meter
Motor Yamaha 4 takt
Drift Yamaha vattenjet
Maxfart 40 knop
Torrvikt 350 kg
Lastkapacitet 400 kg
Historik:
2006 Safe at Sea AB bildas och köper rättigheterna till Rescuerunnern från SSRS, (Svenska Sjöräddningssällskapet) och övertar därmed ansvaret för det fortsatta utvecklingsarbetet och kommersialiseringen av produkten. SSRS utvecklade Rescuerunnern under närmare 10 år och målet var att ta fram en flexibel, stryktålig mindre ”waterjetski” som till skillnad från större livbåtar kan ta sig fram i grunda passager samt bättre hantera svåra väderförhållanden.
2007 byggs elva stycken Rescuerunners varav de flesta levereras till Svenska Sjöräddningssällskapet. Samma år startar FiRSTprojektet (First Responder Safe Transfer) . Projektet är ett samarbete mellan Stena Line, Sjöräddningssällskapet och Safe at Sea.
2008 listas listas Safe at Sea på AktieTorget. Första Rescuerunnern levereras utanför Sverige, till Ålands Sjöräddningssällskap. En Rescuerunner installeras på Stena Jutlandica som även genomför skarpa tester inom FiRSTprojektet. National Sea Rescue Institute i Sydafrika lägger sin första order om tre Rescuerunners. Som första räddningstjänstförbund beställer StorGöteborg en Rescuerunner.
2009 säljs en Rescuerunner till Marin Mätteknik AB som blir den första kunden inom kommersiell sjöfart. Norska Sjöräddningen emottar sina första Rescuerunners som stationeras om bord på räddningskryssarna Horn Flyer och Storm Bull. Rescuerunner Cradle, som utvecklats inom FiRSTprojektet levereras till sina första kunder. Genom leverans av en Rescuerunner till en yacht öppnas en ny intressant marknad.
2010 knyts viktiga kontakter med de nationella räddningstjänsterna i Italien och Abu Dhabi under en SARmässa, (Search And Rescue) i Aberdeen.
2011 säljs första Rescuerunnern till norska Röda Korset. Safe at Sea blir speciellt inbjudna av Lincolnshire Fire Service till den nationella översvämnings katastrofsövningen Exercise Watermark i början på mars. Rescuerunner visas upp under övningarna där räddningstjänster från hela Storbritannien deltar. Det visar sig återigen vilket effektivt och säkert hjälpmedel den är även för räddningsarbete i översvämmade områden. En delegation från CNIA, Abu Dhabis nationella myndighet ansvarig för miljö, sjöräddning och säkerhet för andra kritiska nationella funktioner besöker Safe at Sea i början på april för att testköra Rescuerunner. Testerna faller väl ut. I november etableras ett samarbete med Swede Ship Marine om att samverka kring marknadsföring och försäljning mot gemensamma kundsegment. I december levereras tre stycken Rescuerunners till National Sea Rescue Institute (NSRI) i Sydafrika.
2012 genomför Safe at Sea en framgångsrik rekonstruktion under första och andra kvartalet. Som en del i rekonstruktionsarbetet genomförs också en nyemission. Under första kvartalet etableras av nya service och reparationstjänster som bidrar positivt till verksamheten. I maj levereras en Rescuerunner till Sjöfartsverket som skall använda den för sjömätning. I augusti levereras en Rescuerunner till räddningstjänsten i Östersund, som ska använda den för liv och miljöräddning runt vattenkraftverken i Jämtland.
2013 Under andra kvartalet levereras ytterligare en Rescuerunner till Sjöfartsverket och många inkom mande serviceuppdrag stärker bolagets försäljning. På bolagets årsstämma 20130628 beslutar stämman att förvärva Optimum Yacht Care från AMPM. Den 18 juli vinner Safe at Sea sin hittills största enskilda order. Critical Infrastructure Authority & Coastal Protection Authority (CICPA) i Förenade Arabemiraten beställer nio stycken Rescuerunners med tillhörande utbildning och reservdelsförsörjning till ett värde av ca 3,5 Mkr. Den 16 september presenteras Rescuerunner för BP som inlett en utvärdering av att använda den som räddningsverktyg på sina oljefält. Offshoreindustrin med närmare 450 oljeplattformar bara på Nordsjöfälten, har ända sedan bolagets start varit en Safe at Seas målmarknader, för Rescuerunnersystemet. Efter den framgångsrika demonstrationen av Rescuerunner som Safe at Sea genomförde i Stonehaven onsdagen den 6 november, har BP Exploration Operating Company (BPEOC) beslutat om att gå vidare med nästa i utvärderingen av Rescuerunner.
Ett djupare samarbete inleds med BPEOC inför nästa steg, som innefattar att testa Rescuerunner i en miljö som efterliknar den som finns ute på oljeplattformarna. VD skriver ”Vi planerar att göra testerna i december, utanför Peterhead Port, som är den hamn i norra Skottland som ligger närmast de brittiska oljefälten i Nordsjön ”. Bolaget tar i november in ca. 4,4 miljoner kr i en kombinerad företrädes/riktad emission.
Värdering och Riktkurs:
För att sammanfatta så är det ett mycket intressant läge att nu investera i bolaget då ekonomin är tryggad och då det ser ut att kunna bli rejäl utdelning på det mångåriga bearbetningsarbetet som Safe at Sea lagt ner.
Med tanke på vad bolaget har i pipen försäljningsmässigt så räknar jag med åtminstone en blygsam vinst om 5 miljoner kr 2014. Genomsnittligt P/E tal på börsen är 15 men med tanke på att Safe at Sea räknar med att växa snabbt och är i en Turnaround fas så applicerar jag 30. Detta skulle då ge oss en bolagsvärdering om ca. 150 miljoner kr och utslaget på kursen så landar vi då på 60 kr. De unika funktionerna hos Rescuerunner samt de många globala jättemarknaderna, bl.a den jätttelika offshoremarknaden som man nu alltså är på väg att öppna upp gör att jag anser att denna i sammanhanget modesta bolagsvärdering är klart rimlig. Denna värdering skulle i sin tur innebär ca. en femdubbling av dagens kurs, (slutkurs 29 november 12,25 kr)
Svarta siffror i årsredovisningen den 31 januari och en uppflyttning från Aktietorgets observationslista senast februari och vi kan mycket väl ha detta bolagsvärde redan då.
Notera även att det trots de senaste emissionerna bara kommer finnas ca. 2,5 miljoner aktier ute på marknaden varav drygt 1,1 miljoner av dessa är låsta av de 3 största ägarna som alla finns i ledning / styrelse. Detta gör den s.k freefloaten ytterst begränsad vilket i sin tur gör att positiva nyheter framöver kommer att ge en riktigt kraftig hävstång.
För mer information besök www.safeatsea.se , senaste nyhet förresten inlagd på hemsidan 19 november om en norsk lyckad temadag . Besök gärna även rescuerunner.com "
Visa sida
Ogilla! 3
Gilla!
Ser ju ganska sannolikt ut att det kommer gå vägen med BP, sedan ytterligare ordrar från Förenade Arabemiraten, så jag har köpt lite under den något märkliga rekylen de senaste dagarna.